innkjøpsGRUPPEN
Vi har vi et brennende ønske om å skape en enklere og mer lønnsom arbeidssituasjon for våre bedriftskunder.
post@innkjops-gruppen.no
© Copyright 2023 - Powered by attentio
Mange bedriftsledere har fått en stor bekymring på bordet etter den historisk høye prisøkningen på byggevarer siste månedene.
1.juni kom det nok en ekstraordinær prisøkning som fryktet og varslet. Det er dramatisk og mange frykter for tap på sine prosjekter.
Hva kan du som daglig leder gjøre for å sikre fortsatt lønnsom drift?
Nå blir det viktigere enn noen gang å ha på plass så gode innkjøpsavtaler som overhodet mulig for å være konkurransedyktig.
Er du ansvarlig for innkjøp bør en forhandlingsrunde mot leverandørene dine absolutt stå høyt på prioriteringslisten nå.
Vet du hvilke priser og rabatter du bør kunne forvente, og er du trygg på at du ikke betaler for mye?
Har du noen gang regnet på hvor mye du kan spare årlig på å få varekosten ned bare 3 eller 5 prosent?
Test vår sparekalkulator her og finn ut ditt potensiale
En daglig leder som innhenter priser selv vil oppnå rabatter basert på sitt eget begrensede innkjøpsvolum.
Dersom du overlater innkjøpsforhandlinger til en stor og profesjonell innkjøpsaktør blir du derimot en del av et mye større innkjøpsvolum når avtaler forhandles og kan oppnå storkunderabatter og andre fordeler som er vanskelig å oppnå alene.
En innkjøpssjef som jobber på vegne av mange bedrifter sitter også på oppdatert informasjon om hva som er fornuftige priser, og vil være en lønnsom sparringspartner og rådgiver.
Les også vårt blogginnlegg om fallgruver ved innkjøp og hvorfor lojale kunder ofte blir pristapere
Selv om du har sikret deg gode innkjøpspriser er det selvsagt avgjørende at du tar en gjennomgang av utsalgsprisene dine og kvalitetssjekker at du har god nok inntjening på det du leverer.
Forhåpentligvis har du tatt høyde for prisstigning i tilbudene dine slik at kan fakturere prisøkningen rett videre til kunden.
Prisene er nå på et historisk høyt nivå, men det stopper ikke her. Allerede i august varsler produsentene ytterligere prisøkning på 30 prosent, forteller bransjedirektør for Virke byggevarehandel, Aslaug Koksvik til VG.
Det blir derfor veldig viktig å huske på å ta høye for ytterligere prisstigning i alle tilbud som sendes ut.
Har du alltid for mye å gjøre og strever med å komme i mål med arbeidsoppgavene dine?
En leder må alltid gjøre prioriteringer, da er det avgjørende å bruke tid på arbeidsoppgaver som gir mest mulig verdi på bunnlinjen.
Det blir mer og mer vanlig å sette vekk tjenester som ikke faller inn under bedriftens hovedaktiviteter, eksempel på dette er regnskapstjenester, fakturaoppfølging og markedsføring.
Når man gjør en slik vurdering på å sette vekk tjenester gjør man i praksis en beregning av det vi kaller alternativkostnad som er kostnaden du sitter med ved å ikke velge det beste alternativet.
Du har kanskje konkludert med at hvis du skulle tatt regnskapet selv ville du brukt alt for mye tid på å lære deg dette selv og det ville stjålet altfor mye av energien og tiden din slik at det ville gå utover det du egentlig skulle drive med og tjene penger på.
Men har du gjort de samme vurderingene med tanke på innkjøpstjenester?
Din alternativkostnad ved å bruke mye tid på kontraktsforhandlinger og innkjøpsavtaler kan beregnes slik:
Oppnådd besparelse minus lønnskost (tidsbruk) - tap av inntekter (hvor mye inntekter du kunne generert på tilsvarende tidsbruk) = din alternativ kostnad.
De kundene som kommer til oss har sett at dette regnestykket gir dem en alternativkostnad som er i minus.
Derfor har vi valgt å sette bort denne tjenesten til oss slik at de selv kan holde fokus på inntekter.